shockwave hielspoor

Hielspoor en peesontsteking

Hielspoor en peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) zijn aandoeningen aan de onderzijde van de voet. Ter hoogte van de voetzool loopt een dik peesblad (de fascia plantaris). Dit peesblad verbindt het hielbeen met de bal van de voet en zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van dit peesblad onder de voetzool.

Soms kan er een aangroeisel (doornvormige verkalking) onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad ontstaan. Dit wordt dan een hielspoor genoemd.

De klachten onder de voet zijn in het begin vaak nog niet zo hevig. Sporten/belasten is vaak gewoon mogelijk. De klachten zijn met name ’s morgens of na een tijd lang zitten aanwezig bij in beweging komen. Later kunnen de klachten zo hevig worden dat normale belasting niet meer mogelijk is.

Oorzaken

Hielspoor en Fasciitis Plantaris zijn typische overbelastingsklachten.

Factoren die bij het ontstaan mee kunnen spelen zijn:

  1. Overbelasting.
  2. Langdurig gebruik van schoenen met slecht voetbed
  3. Vaak dragen van schoenen met hoge hakken
  4. Staand beroep
  5. Overgewicht (een beperkte gewichtstoename van 5 kg kan genoeg zijn om de klachten uit te lokken)
  6. Problemen met de voet, zoals platvoeten of holle voeten of een teveel naar binnen knikken van de voet bij voetafwikkeling.
  7. Overgaan naar trainen op harde ondergrond
oefentol
foto podo

Behandeling

Ontlasting (relatieve rust):
Wanneer de normale belasting niet meer mogelijk is, dan is het belangrijk dat in eerste instantie tot max. drie weken de pees en zijn omgeving rust gegeven wordt.  Een hakverhoging of tape kan bijdragen aan het geven van ontlasting aan het gebied. Bewegen zonder belasting (van het aangedane gebied) is ook in het begin juist wel erg goed. Aansluitend aan deze relatieve rustperiode dient de belasting weer gestructureerd opgebouwd te worden.

Shockwave
In onze praktijk wordt shockwave gegeven. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Podotherapie
Indien problemen met de voet, zoals platvoeten of holle voeten een rol spelen wordt er doorverwezen naar de podotherapeut. De podotherapeut heeft 1x per 2 weken zitting bij ons in de praktijk. 

Training
Na ongeveer 3 weken wordt specifiek gestart met opbouwtraining. De training richt zich uiteraard met name op datgene wat in het onderzoek gevonden is. Rekoefeningen en spiertraining van de voet, maar ook oefeningen van de heup kunnen zinvol zijn.

  • Maak een afspraak