oedeem

Oedeeemtherapie en lymfdrainage

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, en in lymfbanen . De lymfbanen vormen samen met de lymfeklieren het lymfesysteem. Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam en voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af. De lymfbanen transporteren het vocht en de lymfeklieren ( lymfeknopen) zorgen ervoor dat het vocht gezuiverd wordt; het zijn filterstations voor de lymfe. De lymfeklieren bevinden zich op strategische plaatsen in het lichaam zoals in de hals, de oksels, liezen en in de buik.

Als er in het menselijk lichaam  in het lymfesysteem een stagnatie optreedt zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht. Er ontstaat dan een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, (lymf) oedeem. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Maar ook zonder een duidelijke oorzaak kan lymfoedeem aanwezig zijn.

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen,  maakt de oedeemtherapeut gebruik van manuele lymfedrainage. Manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren om het teveel aan vocht ( zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter cq sneller via de lymfbanen af te voeren. Vaak wordt manuele lymfedrainage gecombineerd met compressietherapie ( therapeutische elastische kousen en bandageren) oefentherapie, lymftaping en voorlichting en advies.

In onze praktijk verzorgt Marga Leerkes de oedeemtherapie

Meer informatie kunt u vinden op http://nvfl.fysionet.nl/oedeemfysiotherapie.html of mail naar marga@fysiomleerkes.nl

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder
De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter cq. sneller via de lymfbanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote een voor die tijd revolutionaire therapie. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder (MLDV) is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

poster-val-niet-stil-als-je-kanker-hebt.-blijf-bewegen.
IMG-20170928-WA0004

Behandelbare klachten

Behandelbare klachten

De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:

 • zwellingen (oedeem);  bv. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie
 • verstuikingen /bloeduitstorting
 • dystrofieën
 • reuma (ontstekingen)
 • slijtage
 • migraine
 • klachten als gevolg van stress; bv. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn,
 • keel-, neus- en ooraandoeningen
 • huidproblemen; bv. chronisch eczeem, acné, littekens
 • longaandoeningen; bv. chronische bronchitis, longemfyseem, astma
 • bloedcirculatiestoornissen; bv. glaucoom, etalageziekte, open wonden
 • orgaanklachten; bv. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn)
 • Maak een afspraak