slijtage knie

Waarom een nieuwe knie?

De belangrijkste indicatie voor een operatie waarbij een nieuwe knie wordt geplaatst is slijtage van het gewricht, waarbij veel pijn en/of beperkingen zijn ontstaan. Slijtage betekent eigenlijk dat de mooie kraakbeenlaag dun is geworden, oneffen is geworden en soms helemaal verdwenen is, dit gaat vaak ook nog gepaard met groei van botuitsteekseltjes aan de rand van beide gewrichtsvlakken. Als ondanks therapie en training de situatie onvoldoende verbetert, kan samen met u besloten worden tot het plaatsen van een nieuwe knie via een operatie.

Voorbereiding op de operatie

Al voor de operatie kunt u een aantal dingen doen die positief doorwerken na de operatie.

 1. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk pijnvrij de operatie in te gaan. Dit betekent dat u uw knie het best een beetje kunt ontzien vanaf ongeveer 2 weken voor de operatie. Dit kan door:
  – Geen overmatig belastende activiteiten meer te doen vanaf 2 weken voor operatie.
  – Het kniegewricht te ontlasten door met krukken te gaan lopen (hierdoor went u ook vast aan het lopen met krukken).
  – Veel te bewegen zonder pijn. Hiervoor kan de fysiotherapeut u oefeningen geven.
 2. Leer alvast hoe u met krukken kunt lopen, maar ook hoe u hiermee omgaat bij gaan zitten/ opstaan/ gaan liggen/ opstaan/ in- en uit de auto stappen e.d. (krukken zijn te leen of te huur via de thuiszorgwinkel). Hierbij kan de fysiotherapeut u helpen.
 3. Denk alvast na over eventuele hulpmogelijkheden voor de eerste weken na de operatie. U bent immers beperkt omdat u niet teveel mag buigen en belasten en omdat u met krukken loopt.
 4. Loop uw huis door en kijk of de inrichting veilig is voor na de operatie (uitglijden, struikelen, belastende houdingen). Denk hierbij aan: kleedjes op de vloer, goede stoel, evt bedverhoger.
Nieuwe knie
skateboard

Wat gebeurt er na de operatie?

Veelal blijft u rond 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Meestal al de eerste dag na de operatie komt de fysiotherapeut van het ziekenhuis met u oefenen. Ook mag u dan meestal al uit bed om onder begeleiding te gaan staan en lopen.

De begeleiding en therapie zal dan veelal vanuit onze praktijk overgenomen worden. Meestal zal er een aantal behandelingen bij u thuis gegeven worden om ook functioneel in de thuissituatie te oefenen. Zodra mogelijk vindt de therapie in onze praktijk plaats. De eerste periode (6 tot 8 weken) na ontslag uit het ziekenhuis zullen we u individueel begeleiden bij uw revalidatie. De therapie en begeleiding is in deze periode gericht op de volgende punten:

 • Goed omgaan met het gebruik van krukken (of soms looprekje).
 • Dagelijkse activiteiten zonder overmatige belasting uit kunnen voeren.
 • Opbouwen van stabiel staan en stabiel lopen en vervolgens afbouwen van  lopen met krukken.
 • Bevorderen van de beweeglijkheid rond het kniegewricht. Een van de belangrijkste oefeningen om de beweeglijkheid in uw kniegewricht te verbeteren is veel bewegen zonder belasting. Uw fysiotherapeut zal hiervoor een oefening met u doornemen en u meegeven. Het slechtste wat gedaan kan worden is in de eerste weken heftige pijn veroorzaken door de knie geforceerd te willen buigen. Uw lichaam heeft tijd nodig om de beweging weer toe te laten. Zodra mogelijk is het een prima oefening om te gaan fietsen op een hometrainer, in eerste instantie mogelijk met een kleine trapas.
 • Verbeteren van de spierkracht binnen grenzen.

Goede opbouw van kracht, stabiliteit, evenwicht en belastbaarheid duurt uiteraard langer dan deze eerste periode.  In veel gevallen kan de training dan goed met meerdere mensen tegelijk in de oefenzaal uitgevoerd worden. Daarnaast krijgt u specifieke oefeningen voor thuis.

Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke opbouw over een langere periode belangrijk is om een langdurig goed resultaat te bevorderen en zaken als werk, hobby’s, sport, vakantie, tuinieren e.d. weer op veilige manier mogelijk te maken.

Een actieve training de basis van een succesvolle behandeling. Alleen oefenen tijdens de fysiotherapeutische behandeling is echt onvoldoende. De fysiotherapeut zal u vaak al vanaf het begin specifieke oefeningen meegeven om thuis zelf te oefenen. We weten hoe makkelijk het oefenen thuis er bij inschiet. Toch is de regelmaat van trainen een belangrijke basis van succes! Probeer voor uzelf vaste oefenmomenten vast te leggen en in te bouwen in uw dagelijks leefpatroon.

 • Maak een afspraak