nieuwe heup

Waarom een nieuwe heup

De belangrijkste indicatie voor een operatie waarbij een nieuwe heup wordt geplaatst is artrose (slijtage ) van het gewricht, waarbij veel pijn en/of beperkingen zijn ontstaan. Slijtage betekent eigenlijk dat de mooie kraakbeenlaag dun is geworden, oneffen is geworden en soms helemaal verdwenen is, dit gaat vaak ook nog gepaard met groei van botuitsteekseltjes aan de rand van beide gewrichtsvlakken. Als ondanks therapie en training de situatie onvoldoende verbetert, kan samen met u besloten worden tot het plaatsen van een nieuwe heup via een operatie.

Een tweede belangrijke reden om een nieuw heupgewricht te plaatsen kan zijn een botbreuk bovenin het bovenbeen. Afhankelijk van de leeftijd en andere omstandigheden zal de chirurg met u bepalen of alleen de heupkop vervangen wordt of dat ook de heupkom vervangen wordt.

Voorbereiding op de operatie

Al voor de operatie kunt u een aantal dingen doen die positief doorwerken na de operatie.

  1. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk pijnvrij de operatie in te gaan. Dit betekent dat u uw heup het best kunt ontzien gedurende ongeveer 2 weken voor de operatie. Dit kan door:
    – Geen overmatig belastende activiteiten meer te doen vanaf 2 weken voor operatie
    – Het heupgewricht te ontlasten door met krukken te gaan lopen (hierdoor went u ook vast aan het lopen met krukken).
    – Veel te bewegen zonder pijn. Hiervoor kan de fysiotherapeut u 1 of 2 oefeningen geven.
  2. Leer alvast hoe u met krukken kunt lopen, maar ook hoe u hiermee omgaat bij gaan zitten/ opstaan/ gaan liggen/ opstaan/ in- en uit de auto stappen e.d. (te huur of te leen via de thuiszorgwinkel). Hierbij kan de fysiotherapeut u helpen.
  3. De fysiotherapeut bekijkt samen met u of de inrichting van uw huis veilig is voor na de operatie.

De fysiotherapeut komt dus bij u thuis kijken.

  • Geen losliggende kleedjes op de vloer.
  • Goede antislip vloer in de douche, eventueel door het aanbrengen van antislipstickers.
  • Bed op hoogte. Het is immers belangrijk om niet te diep te hoeven buigen, zeker in de eerste 6 weken.
  • Stoel met leuning en op hoogte.
  • Toilet op hoogte: Een toiletverhoger kan via de thuiszorgwinkel tijdelijk gebruikt worden. Ook kan overwogen worden om een hoge toiletpot aan te schaffen.
  • Plaats eventueel een stevige hoge kruk in de douche, waarop tijdens douchen gezeten kan worden.
heupoefening
loopband

Wat gebeurt er na de operatie?

Veelal blijft u rond 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Meestal al de eerste dag na de operatie komt de fysiotherapeut van het ziekenhuis met u oefenen. Ook mag u dan meestal al uit bed om onder begeleiding te gaan staan en lopen.

De begeleiding en therapie zal dan veelal vanuit onze praktijk overgenomen worden. Meestal zal er een aantal behandelingen bij u thuis gegeven worden om ook functioneel in de thuissituatie te oefenen. Zodra mogelijk vindt de therapie in onze praktijk plaats. De eerste periode (6 tot 8 weken) na ontslag uit het ziekenhuis zullen we u individueel begeleiden bij uw revalidatie. De therapie en begeleiding is in deze periode gericht op de volgende punten:

  • Goed omgaan met het gebruik van krukken (of soms looprekje).
  • Dagelijkse activiteiten zonder overmatige belasting uit kunnen voeren.
  • Opbouwen van stabiel staan en stabiel lopen en vervolgens afbouwen van  lopen met krukken.
  • Bevorderen van de beweeglijkheid rond het heupgewricht.
  • Verbeteren van de spierkracht binnen grenzen.

Goede opbouw van kracht, stabiliteit, evenwicht en belastbaarheid duurt uiteraard langer dan deze eerste periode.  In veel gevallen kan de training dan goed met meerdere mensen tegelijk in de oefenzaal uitgevoerd worden. Vaak is hierbij 1 training per week in de praktijk voldoende met daarnaast specifieke oefeningen voor thuis.

Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke opbouw over een langere periode belangrijk is om een langdurig goed resultaat te bevorderen en zaken als werk, hobby’s, sport, vakantie, tuinieren e.d. weer op veilige manier mogelijk te maken.

Een actieve training de basis van een succesvolle behandeling. Alleen oefenen tijdens de fysiotherapeutische behandeling is echt onvoldoende. De fysiotherapeut zal u vaak al vanaf het begin specifieke oefeningen meegeven om thuis zelf te oefenen. We weten hoe makkelijk het oefenen thuis er bij inschiet. Toch is de regelmaat van trainen een belangrijke basis van succes! Probeer voor uzelf vaste oefenmomenten vast te leggen en in te bouwen in uw dagelijks leefpatroon.

  • Maak een afspraak