20171011_101318

Vliegwieltraining

Vliegwiel training (Kinetic training) maakt gebruik van de vliegwiel technologie. Vliegwieltraining is een trainingsmethode die oorspronkelijk door de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA is ontwikkeld om astronauten te trainen in gewichtloze toestand.

Jojo
Bij vliegwieltraining zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door de patiënt wordt getrokken. Het vliegwiel werkt als een soort ‘jojo’; hoe harder eraan getrokken wordt, hoe meer weerstand men ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait. We beschikken over de Kinetic Box én over de Kinetic Pull.

Vliegwieltraining versus traditionele krachttraining

Het gaat bij Vliegwiel training dus om versnelling en afremming van een draaiende schijf. Het vermogen om in één richting (concentrisch) kracht uit te oefenen, daarna snel van richting te wisselen en vervolgens in tegengestelde richting (excentrisch) kracht op te vangen. De repeterende excentrische overload en de juiste combinatie van kracht en snelheid stimuleren een snelle toename van spierfunctie c.q. spiervolume en een verbetering van de core (=romp) stabiliteit. Tevens is uit wetenschappelijk onderzoek al lange tijd bekend dat excentrisch training een positieve invloed heeft op pezen. Echter is een excentrische overload met traditionele krachttraining niet of nauwelijks op een praktische en veilige manier te creëren.

Als patiënt of sporter zult u merken dat u de beweging en de weerstand zelf in de hand hebt. De kracht die u erin stopt krijgt u ook terug. Bij pijn of vermoeidheid stopt u automatisch minder energie in uw volgende beweging. Elke gebruiker traint dus op zijn eigen (maximale) niveau.

Schermafbeelding 2017-10-31 om 12.38.27
  • Maak een afspraak