foto oefenzaal

Oncologie - Fysiotherapie en kanker

Het aantal mensen dat in Nederland de diagnose kanker krijgt, groeit nog steeds. Steeds meer mensen overleven kanker; ongeveer 52% van de oncologische patiëntenpopulatie heeft een overlevingskans van meer dan vijf jaar. En waarschijnlijk gaat dit in de toekomst alleen maar toenemen vanwege nieuwe behandelmogelijkheden, verbeterde vroegdiagnostiek en bevolkingsonderzoeken die plaatsvinden in Nederland.

Een groot deel van hen houdt echter klachten op fysiek, psychisch en sociaal gebied die hen beperken in het dagelijks functioneren en een negatieve invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Naast deze klachten, zoals bewegingsbeperking, spanningsklachten, stijfheid en pijn, zijn er ook specifieke behandelingen bij kanker waarbij de fysiotherapeut de helpende hand biedt.

Oncologische revalidatie

Kankergerelateerde vermoeidheid is één van de grootste problemen die met name tijdens en na de behandeling optreedt en bij meer dan 50% van de oncologische patiënten voorkomt. Als je hier niets aan doet – door te bewegen – dan wordt je zwakker en steeds vermoeider.

De fysiotherapeut kan helpen met een oncologisch revalidatie programma. Deze training richt zich op spierkracht en conditietraining. Iemand met voldoende spierkracht en conditie voelt zich in het algemeen beter en is ook beter in staat om een ingrijpende behandeling te ondergaan.

Door krachttraining worden spieren sterker en de doorbloeding in de spieren wordt gestimuleerd. Tevens wordt botaanmaak gestimuleerd, wat belangrijk is in geval van hormoontherapie. De behandeling van kanker met chemotherapie kan invloed hebben op je spiercellen. Je kunt je daardoor stijver en minder sterk voelen. Het is daarom van groot belang de spierkracht zo goed mogelijk te onderhouden en te verbeteren.

Het revalidatieprogramma is bedoeld voor:

  • (ex-) oncologie patiënten vanaf 18 jaar
  • alle oncologische aandoeningen
  • patiënten in alle fasen van het behandel-hersteltraject
Schermafbeelding 2017-11-16 om 17.39.39
oedeem

Oedeem therapie

Bij behandeling van kanker door middel van bestraling of een operatie waarbij de lymfeklieren worden verwijderd kan oedeem ontstaan. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht die ontstaat door beschadiging of het niet goed werken van het lymfestelsel. Een oedeemtherapeut heeft de kennis en de vaardigheden om oedeem en de bijkomende klachten te behandelen.

Tijdens de behandeling wordt compressietherapie ( zwachtelen), manuele lymfedrainage, lymftape en oefentherapie toegepast.

Marga Leerkes verzorgt de oncologische revalidatie en oedeemtherapie in onze praktijk.

Meer info : http://www.fysiotherapieenkanker.nl/

  • Maak een afspraak